VASTUULLISUUS

ENTÄ SITTEN EETTISYYS JA VASTUULLISUUS

Vaatetuotannon ja -kaupan vastuullisuudesta, eettisyydestä ja ekologisuudesta puhutaan nyt paljon – ja hyvästä syystä: vaatetuotanto on yksi maailman työvoimavaltaisimmista ja luontoa kuormittavimmista aloista. Vaatekaupan vastuullisuus on kuitenkin usein valitettavasti ’viherpesua’ – etenkin materiaalien osalta. Viherpesu on pinnallista ympäristöystävällisyyttä, joka ei ulotu mainontaa pidemmälle. Jos verkkokauppa tai vaatemerkki markkinoi eettisyyttä, vastuullisuutta ja ekologisuutta, on aina selvitettävä, koskeeko väittämät kaikkia tuotteita, tuotteiden koko elinkaarta, ainoastaan joitakin tuotteita tai tuotteen yhtä osaa ja tuotantovaihetta, vai esimerkiksi koko yrityksen kokonaisvastuullisuutta.

Eettisen kaupan puolesta ry määrittelee yritysvastuun näin: ”Vastuullinen yritys tuntee oman toimintansa negatiiviset vaikutukset ja pyrkii minimoimaan ne.” Vastuulliseen vaateliiketoimintaan kuuluu mm. seuraavia asioita:

EKOLOGISUUS - 100 % KIERRÄTETTÄVÄ

Kaikkien vaatteiden valmistus kuluttaa luonnonvaroja, ja siksi me käytämme ainoastaan 100 % luonnonkuiduista tehtyjä vaatteita, jotka kestävät vuosia, joita voi korjata, ja jotka voi aidosti kierrättää. Suosimme pellavakankaita, koska pellava on materiaaleista kaikkein ekologisin ja vähiten ympäristöä kuormittava.

Kangas tai vaate, joka sisältää, vaikka vain muutamankin prosentin elastaania, ei sovellu kierrätettäväksi, vaan se päätyy polttojätteeksi. Lisäksi elastaanin valmistusprosessi on kallis ja ympäristöä kuormittava. Elastaani myös lyhentää vaatteen käyttöikää, koska vaate menettää muotoaan mm. pesujen ja käytön myötä.

Myös polyesteri- ja akryylisekoitekankaat ovat ekologisesti ja eettisesti ongelmallisia: Polyesteri ja akryyli ovat muovia, ne nyppyyntyvät helposti ja siten vaatteen käyttöikä jää hyvin lyhyeksi. Polyesteri- ja akryylivaatteista irtoaa myös pesussa mikromuovia, joka päätyy luontoon ja vesistöön. Yksi suuremmista ongelmista on se, että valmistusvaiheessa polyesteri ja akryyli muodostavat myös karsinogeenisiä aineita, jotka vaikuttavat tehtaiden työntekijöihin sekä ympäröivään luontoon.

”ZERO WASTE”

Meillä vaatetuotannossa syntyvät suuremmat ylijäämäpalat käytetään mm. huiveihin ja nauhoihin. Tavoitteenamme on mahdollisimman jätteetön tuotanto eli ”zero waste”.

PAKKAUKSET

Pakkaamme vaatteet pääosin kotimaisiin Moikka! ™ kompostoituviin postituspusseihin, jotka on valmistettu maissista ja sokeriruo’osta, ja jotka maatuvat 90 päivässä biojätteeksi lajiteltuna. Käytämme myös paperikasseja.

LÄHITUOTANTO JA SOSIAALINEN VASTUU

Vaatteemme suunnitellaan Suomessa, kankaat tulevat pääosin Liettuasta Siulakselta ja Linakselta sekä muualta EU:sta, valmistus tapahtuu Virossa Baltic Intertexillä ja Suomessa Fashion Patternsilla. Tunnemme yhteistyökumppanimme ja haluamme toimia reilusti heidän kanssaan. Tavoitteenamme ei ole tuottaa mahdollisimman halvalla vaatteita ja painaa esimerkiksi tuotannon ja ompelutyön hintaa mahdollisimman alas, vaan haluamme valmistaa laadukkaita ja ekologisia vaatteita.

"It was a great honour and pleasure to work with 2wooU designer and the company owner Heli Barić. To be a part of the creative flow, develop exciting styles together, and have fun meetings. All clothes have been created with love and care, and we hope those feelings go further to all consumers."

– Ulvi Kala, Baltic Intertex CEO

KORJAUS- JA MUOKKAUSPALVELU

Lyhennämme vaatteidemme mm. helman ja hihansuut tarvittaessa ilman erillistä maksua. Muut suuremmat korjaukset tai muokkaukset alkaen 35 € (sis. alv 24 %).