MATERIAALIT

LAATUA JA MUKAVUUTTA

Laadukas vaate on valmistettu laadukkaasta kankaasta. Minulle se on ehdottomasti kestävä pellava ja myös puuvilla – 100 % luonnonmateriaalit – ilman elastaania ja polyesteriä. Laadukkaan vaatteen pitää kestää pesua ja pitoa, se ei saa muuttaa muotoaan tai ominaisuuksiaan vuosienkaan jälkeen. Minulle se on myös sitä, että vaatteessa on väljyyttä sen verran, että muutokset omassa kehossa eivät tee siitä heti liian pientä tai liian suurta. Ja tietenkin – vaatteen pitää tuntua ihanalta!

PELLAVA

Pellavakangas on yksi maailman vanhimmista materiaaleista. Pellava on ekologista, koska se ei aiheuta haittaa luonnolle. Pellavakasvi käytetään kokonaisuudessaan; siemenet ruoaksi ja öljyksi, kuidut tekstiileiksi. Pellava kasvaa vaatimattomissa olosuhteissa, se ei tarvitse keinokastelua, lannoitteita tai torjunta-aineita. Se sitoo hiilidioksidia, ja siksi sitä käytetäänkin myös maanparannuskasvina.
Pellavakangas on laadukas ja ylellinen. Pellavan ominaisuuksiin kuuluu ilmanläpäisevyys, kestävyys ja mukavuus. Pellavakangas on kolme kertaa vahvempi ja sillä on viisi kertaa parempi kulutuksenkestävyys kuin puuvillalla. Se on myös kiiltävämpi kuin puuvilla. Pellavakangas muuttuu jokaisen pesun jälkeen pehmeämmäksi ja vähemmän ryppyiseksi.
Pellava ei aiheuta allergisia reaktioita ja on kuin luonnollinen antiseptinen aine. Pellavakankaaseen jää pesussa vähemmän saippua-, ym. jäämiä, joten pellava sopii hyvin pienillekin lapsille ja iho-ongelmille. Pellava muodostaa muihin kankaisiin verrattuna parhaan mikroilmaston iholle; se läpäisee ilmaa, imee kosteutta ja hikeä. Pellavakangas voi imeä kosteutta 20 % painostaan ​​ja silti olla kuivaa. Pellavakangas kostuu ja kuivuu hyvin nopeasti, minkä vuoksi kangas lämmittää kylmällä ja viilentää vartaloa kuumalla ilmalla. Pellavakangas sopii siis mainiosti ympärivuotiseen käyttöön.
Pellavakangas kestää myös staattista sähkökuormitusta sekä suojaa ihmisen elimistöä ultraviolettisäteilyltä, ja sitä käytetäänkin mm. avaruuspukuihin ja avaruusalusten suojaamiseen.
Pellavakangas hylkii likaa ja sen vuoksi sitä tarvitse pestä usein, pelkkä tuuletus riittää.

PUUVILLA

Puuvilla on yleisin luonnonkuitu. Se on pehmeä kuitu, jota saadaan pensaina kasvavan puuvillakasvien siemenhahtuvista. Puuvillasta tehdyt vaatteet ovat hengittäviä, eivätkä ne villan tavoin kutita tai ärsytä ihoa. Puuvilla aiheuttaa harvoin allergisia reaktioita. Puuvilla on kankaana luja ja kestävä ja sitä on helppo värjätä.
Puuvillan ominaisuuksiin kuuluu hyvä kosteuden imukyky, rypistyvyys, hidas kuivuminen, kaikkien luonnonkuitujen tapaan maatuminen, lujuus märkänä ja hyvä pesunkestävyys.
Vaikka puuvillakangas on hieno ja suosittu materiaali, sen valmistus on kuitenkin ongelmallista, koska se kuormittaa ympäristöä mm. kemikaalien ja suuren vedentarpeen vuoksi.

PARKKUMI / PUOLIPELLAVAINEN

Pellavan ja puuvillan sekoitusta kutsutaan Suomessa nimellä parkkumi. Parkkumivaatteissa yhdistyy pellavan lujuus ja kestävyys sekä puuvillan miellyttävyys iholle. Toinen nimitys pellavan ja puuvillan sekoitukselle on puolipellavainen. Parkkumia on käytetty ja käytetään mm. kansallispuvuissa.